
Bátran vágj bele! Ilyen egyszerű a füge termesztése
A füge talán az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, amelyet már a bibliai időkben is termesztettek. Ez a különleges gyümölcs ma már nemcsak a mediterrán vidékeken, hanem hazánkban is sikeresen megél, és egyre több magyar kertben találkozhatunk vele. Viszont vannak még, akik nem mernek belvágni a füge ültetésébe, mert attól tartanak, hogy esetleg túl problémás növény, nagyon kell óvni télen, sok gondozást igényel. Reméljük, hogy ez az írás meggyőzi őket is arról, hogy a füge az egyik leghálásabb gyümölcstermő, nincs szüksége túl sok törődésre, mégis, akár évente kétszer is onthatja mézédes gyümölcseit.
A füge története és útja hozzánk
A Ficus carica, ahogy tudományos nevén hívjuk, több ezer éves múltra tekint vissza. Az ókori egyiptomiak, görögök és rómaiak már jól ismerték és nagyra becsülték ezt a tápláló gyümölcsöt. A füge eredeti hazája a Közel-Kelet és a mediterrán medence, innen terjedt el fokozatosan észak felé.
Magyarországra a füge több hullámban érkezett meg. Az első fügefákat valószínűleg már a rómaiak is hozhattak magukkal, de a mai termesztés alapjait inkább a középkori kolostorok rakták le. A szerzetesek kertjeiben nemcsak gyógy-, hanem gyümölcsnövényeket is gondoztak, köztük a fügét is. A török hódoltság idején aztán újabb lendületet kapott a termesztés, hiszen a törökök nagy becsben tartották ezt a gyümölcsöt.
A 19-20. században aztán egyre több nemesítő foglalkozott azzal, hogy olyan fügefajtákat fejlesszen ki, amelyek jobban bírják a hidegebb éghajlatot. Ennek köszönhetően ma már olyan változatok állnak rendelkezésünkre, amelyek még a -20°C alatti fagyokat is kibírják!
Miért érdemes fügét termesztenünk?
A füge rendkívül tápláló és egészséges gyümölcs. Gazdag káliumban, ami szívünk egészségéhez elengedhetetlen, valamint kalciumban és magnéziumban, amelyek csontjaink erősségét támogatják. A füge magas rost-tartalma segíti az emésztést, míg a benne lévő antioxidánsok védenek a szabadgyökök káros hatásai ellen.
Friss állapotban a füge kb. 74 kalóriát tartalmaz 100 grammonként, így bűntudat nélkül fogyaszthatjuk. A természetes cukortartalma miatt kiváló energiaforrás, ráadásul nem okoz olyan gyors vércukorszint-emelkedést, mint a fehér cukor.
A friss füge önmagában is csodálatos, de sokféleképpen fel tudjuk használni. Lekvárt főzhetünk belőle, száríthatjuk télire, vagy akár le is fagyaszthatjuk. A szárított füge különösen népszerű, mert így hónapokig eláll, és koncentrált formában tartalmazza a gyümölcs összes jótékony hatóanyagát.
Sokan nem tudják, de a füge levele is felhasználható - a mediterrán konyhában gyakran használják úgy, mint mi a káposzta vagy a szőlőlevelet, húsok, töltelékek göngyölésére, ami különleges aromát kölcsönöz az ételeknek.
Megmarad-e télen a fügefa?
Ez talán az egyik leggyakoribb kérdés, amit a fügével kapcsolatban kapunk. A válasz igen, a megfelelő fajták télen is megmaradnak nálunk! Természetesen nem minden fügefajta bírja a magyar telet, de vannak olyan nemesített változatok, amelyek akár -24°C-ig is ellenállnak.
A fagytűrő fügefajták általában télen elveszítik a leveleiket, de a törzs és az ágrendszer sértetlen marad. A tövüket érdemes takarni télre, különösen az első néhány évben. Egy kis földkupac, szalma vagy fakéreg segít megvédeni a gyökérzetet a legkeményebb fagyoktól.
Hogyan ültessük a fügefát?
A fügefa napimádó növény, ezért olyan helyet válasszunk neki, ahol napi 6-8 órán át éri a közvetlen napsütés. Ideális, ha a kert délies, délkeleti részére ültetjük, ahol védve van az északi hideg szélektől.
A talaj tekintetében nem különösebben igényes, de fontos, hogy jó vízáteresztő legyen. A vizenyős, pangó vízű talajokat nem szereti, mert a gyökerei könnyen elrothadnak. Ha agyagos talajunk van, érdemes homokot, komposztot vagy kavicsot keverni alá az ültetés előtt.
A fügefát a legjobb tavasszal ültetni, amikor már elmúltak a kemény fagyok, de még nem melegedett fel túlságosan az idő.
Első lépésként ássunk egy olyan gödröt, amely kétszer olyan széles, mint a növény gyökérlabdája, és körülbelül ugyanolyan mély. A kiásott földet keverjük össze komposzttal vagy érett trágyával.
A fügefa növendéket óvatosan vegyük ki a cserépből, és ha a gyökerek összefonódtak, finoman lazítsuk fel őket. Helyezzük a növényt a gödörbe úgy, hogy a gyökérnyak egy vonalban legyen a talaj felszínével.
Töltsük vissza a gödröt a megjavított földdel, és alaposan öntözzük be. Az első évben különösen fontos a rendszeres öntözés, amíg a gyökérrendszer megerősödik.
A fügefa nem igényel különleges bánásmódot
A fügefa közepes vízigényű növény. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, különösen száraz időszakokban, de vigyáznunk kell, hogy ne ázzon el. Jobb, ha ritkábban, de alaposabban öntözünk, mint gyakran, de keveset.
Nyáron, a gyümölcsérés idején különösen fontos a megfelelő vízellátás, mert ettől függ a termés minősége és mennyisége.
A fügefa nem túl igényes a tápanyagok tekintetében, de tavasszal jót tesz neki egy adag komposzt vagy szerves trágya a tövéhez dolgozva. Nyáron pedig egy-két alkalommal adhatunk neki univerzális növénytápot.
A metszés talán az egyik legfontosabb gondozási művelet. Az első évben hagyjuk szabadon nőni a fügefát, hogy erős gyökérrendszert tudjon kialakítani. A második tavasszal aztán formázzuk ki a koronát.
Később évente csak a száraz, beteg ágakat távolítsuk el, és ritkítsunk, ha túlságosan sűrű lenne a korona. A fügefa gyorsan regenerálódik, szóval ne féljünk a metszéstől!
Konténeres termesztés
Aki kisebb kerttel rendelkezik vagy erkélyen, teraszon szeretné tartani a fügefát, annak jó hír, hogy cserépben is sikeresen termeszthető. A konténeres fügefákat vigyük télen védett helyre, például fűtetlen üvegházba vagy pincébe, így még biztosabb a túlélésük.
Egy fügebokor is bőven teremhet
Ha nincs túl sok helyünk a kertben, bőven elég egy bokrot ültetni. A fügefajták túlnyomó többsége teljesen öntermékeny, vagyis egyedül is bőségesen terem.
A vadon élő fügefajták eredeti hazájukban összetettebb beporzási rendszerrel működtek, amely fügemolyokra támaszkodott. Az évezredes nemesítési munka azonban éppen azokat a vonalakat erősítette meg és fejlesztette tovább, amelyek saját magukból is képesek termést hozni. Így ma már nyugodtan ültethetünk egyetlen fügefát a kertbe, és biztos lehetünk benne, hogy ínycsiklandó gyümölcsökkel ajándékoz meg minket.
Mire figyeljünk oda?
Kártevők
A fügefa általában ellenálló a kártevőkkel szemben, de néha előfordulhat levéltetű vagy pajzstetű. Ezeket természetes módszerekkel is kezelhetjük, például szappanos vízzel vagy neem olajjal.
Betegségek
Túlöntözés esetén gombás betegségek léphetnek fel. Ezért fontos a megfelelő talaj és öntözés. Ha mégis problémát tapasztalunk, gombaölő szerrel kezelhetjük a növényt.
Gyümölcsök hullása
Ha a fiatal gyümölcsök lehullnak, az általában természetes jelenség. A fügefa ilyenkor "ritkít" magán, hogy a megmaradó gyümölcsök szebben tudjanak kifejlődni. Ha folyamatos a jelenség, akkor vízhiányra, esetleg tápanyaghiányra kell gyanakodni.
Száraz, ízetlen gyümölcsök
Ha a gyümölcs ízetlen, valószínűleg nem éri elég napfény a növényt. A füge napfényigénye különösen nagy a termés érésének idején. Ha a gyümölcs száraz állagú, akkor vízhiány, illetve tápanyaghiány állhat a jelenség hátterében. A fügét érdemes gyümölcsérés idején kéthetente tápoldatozni, és pár naponta áztató öntözéssel alaposan „megitatni”.
Mit ajánlunk a Hangakertészet kínálatából?
Webáruházunkból most pár fantasztikus fügefajtát ajánlunk, amelyek mindegyike más-más előnnyel rendelkezik:
'Ice Crystal' fajta jégfüge kivételesen fagytűrő fajta akár -24°C-ot is kibír, így még a hidegebb vidékeken is biztonságosan termeszthető. Augusztus-szeptemberben érő, gömbölyű, sötétbordó gyümölcsei nemcsak szépek, hanem rendkívül ízletesek is. 3-5 méter magasra nő, így megfelelő helyet igényel, de cserébe bőségesen terem.
A 'Troiano' fajta egy korán termőre forduló fajta, amely már augusztus végétől hozza lilás, lédús gyümölcseit. Kompakt megjelenése miatt kisebb kertekbe is belefér, és -15°C-ig télálló.
'Dottato' fajta különlegessége, hogy két terméshullámban hoz gyümölcsöt: júliustól októberig folyamatosan szedhetjük az érett fügerakat. Sárgás gyümölcsei mézédesek, húsuk lédús és aromás. Ez a fajta is -15°C-ig fagytűrő.
A 'Turca'fajta füge körte alakú gyümölcseivel tűnik ki a többiek közül. Szeptember-októberben érő, barnás-lila héjú termései vöröses-borostyán színű hússal rendelkeznek. Vékony, de erős héja miatt kiválóan szállítható, és szintén -15°C-ig fagytűrő.
Szóval, a fügetermesztés egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy sokan gondolják. A megfelelő fajta kiválasztásával és néhány alapvető gondozási szabály betartásával tényleg gyerekjáték.
Ha bármilyen kérdésetek van a fügetermesztéssel kapcsolatban, keressetek minket bizalommal. Szakértőink szívesen segítenek abban, hogy ti is sikeresen termeszthessetek fügét otthon!