
A kivi termesztése - 3 év türelem 50 év bőséges termés
A 80-as években a kivi igazi egzotikus gyümölcsnek számított, sokan még most is úgy tudják, hogy déligyümölcs, pedig eredetileg Kínából származik és a magyar éghajlaton is tökéletesen megterem.
A kivi elnevezése maga is egy érdekes történet. Eredeti nemzetközi neve "kínai egres" volt. A 20. század közepén azonban marketing-megfontolásokból először "dinnyécske" (melonette) névre keresztelték át, majd 1959-ben kapta mai "kivigyümölcs" nevét.
A gyümölcs neve az Új-Zélandon őshonos kivi madár, a szigetország nemzeti jelképe nevének átvétele - a madár is kicsi, barna és bozontos, mint maga a gyümölcs.
Érdekes, hogy a "dinnyécske" névtől az új-zélandi termelőknek azért kellett szabadulniuk, mert attól tartottak, hogy a dinnyére kivetendő új amerikai importvámokat erre a gyümölcsre is alkalmaznák. Így lett végül a neve "kivi", amely ma már világszerte ismert.
A lényeg azonban az, hogy ez a Dél-Kínából származó növény nemcsak túléli a magyar teleket, hanem bőségesen terem is. Egy jól fejlett tövön akár 50-100 kilogramm gyümölcs is megérhet!
Miért érdemes kivit termeszteni?
A házi termesztésű kivi minden tekintetben felülmúlja a bolti változatot. Míg a kereskedelmi kivit gyakran éretlen állapotban szedik le a jobb szállíthatóság érdekében, a saját kertünkben megvárhatjuk, míg a gyümölcs teljesen beérik. Az érett kivi sokkal édesebb, aromásabb és nagyobb is, mint amit a boltokban kapunk.
A növény rendkívül dekoratív is. Nagy, szívalakú levelei árnyékot adnak, a támrendszeren futva természetes pergolát alkotnak. Virágai diszkrétek, de illatosak, és a méhek kedvelt táplálékai. Ősszel a lombozat szép sárga színre vált, télen pedig érdekes, csavarodó ágszerkezetet hagy maga után.
A bő termés titka
Sokan kudarcként élik meg, ha elültetnek egy növényt, és nem vagy csak alig terem. A legtöbb sikertelenség oka pont az, hogy csak egy kivi növényt vásárolnak, azt remélve, hogy az majd egyedül is terem. A kivi alapfajtája kétlaki növény, ami azt jelenti, hogy külön egyedeken fejlődnek a porzós és a termős virágok. A sikeres terméshez mindkét nemre szükség van! Ám a porzós egyedek nem adnak gyümölcsöt.
Ezért fordulhat elő, hogy valaki évekig várja a termést, de az soha nem jön. A virágzás idején azonban könnyen felismerhetjük a különbséget:
- Termős virág: közepében jól látható bibeszálak vannak, amelyek kerékküllőkre emlékeztetnek
- Porzós (hím) virág: nincs bibe, de porzók vannak, melyekből sárga virágpor hullik
A kertészetek kínálatában öntermékeny kivifajtákat is találhatunk már. Ezekkel garantált a termés, bár kevesebb és általában kisebb a hozam, mintha a kétlaki fajtákból választanánk. Az öntermékeny kiviket azoknak ajánljuk inkább, akik helyszűkében vannak és csak egy-két növény fér el az adott helyre.
Fajtaválasztás - klasszikus vagy mini?
A kivinek két fő típusa terjedt el hazánkban, és mindkettő remekül megterem a magyar éghajlaton.
A klasszikus nagyméretű kivik közül a Hayward a legelterjedtebb termős fajta. Nagy, szőrös héjú gyümölcsei szeptemberben érnek, és kiváló tárolási tulajdonságokkal rendelkeznek. Párja a Tomuri porzós fajta, és ez a párosítás bizonyult a legmegbízhatóbbnak hazai körülmények között. Az Atlas szintén kiváló porzós fajta, amely bőséges virágzásával biztosítja a sikeres beporzást.
A mini kivik kisebb, de sokkal édesebb gyümölcsöket hoznak. Legnagyobb előnyük, hogy vékony héjuk miatt hámozás nélkül fogyaszthatók, akár egy szőlőszemet. A Ken's Red bordó színű gyümölcseivel, a Lucy korai érésével, a Purpurna Sadowa pedig pirosas-zöld színezetével tűnik ki. Mindhárom termős fajta párja a Weiki porzós változat.
Ha csak egy növényt szeretnénk, vagy korlátozott a hely, válasszuk az Issai öntermékeny fajtát. Bár kevesebb termést hoz, mint a párban ültetett fajták, gondtalanabb megoldás azok számára, akik nem szeretnének több növénnyel foglalkozni.
Mit ajánlunk a Hanga Kertészet kínálatából?
- Klasszikus, nagy kivik: Termős kiwi 'Hayward' fajta + Porzós kiwi 'Tomuri' fajta
- Mini kivik: Bordó mini kiwi 'Ken's Red' fajta, Mini kiwi 'Lucy' fajta vagy Piros mini kiwi 'Purpurna Sadowa' fajta + Porzós kiwi 'Weiki' fajta
- Öntermékeyn fajták: Öntermékeny kopasz kiwi 'Issai' fajta
A kivi ültetése és gondozása:
Egy porzós növény 3-5 termős növényt képes beporzni. Kezdetnek érdemes 1 porzós és 3 termős növénnyel indítani.
Az ültetési távolság legalább 2,5-3 méter legyen, mert a növények idővel hatalmasra nőnek, és szükségük van a térre.
A kivi félárnyékos helyet szeret, ezért kerüljük a tűző déli napnak kitett helyeket és a folyamatos árnyékot is. Ideális a keleti vagy nyugati oldal, ahol naponta 4-6 órán át süt a nap. Fontos a szélvédettség, mert a nagy levelek könnyen károsodnak erős szélben.
A kivi nem különösen kényes, de van néhány alapvető igénye:
- A pangó vizet egyáltalán nem tűri! Agyagos talajnál homokot és komposztot kell keverni a földbe
- Enyhén savas vagy semleges talajt szeret (pH 6,0-7,0), meszes talajon sárgulnak a levelei
- Szerves anyagban gazdag talajban gyorsabban fejlődik, ültetés előtt keverjünk komposztot vagy érett trágyát a földbe
Tervezzük meg a támrendszert már ültetés előtt!
A kivi kúszónövény, ezért már ültetéskor ki kell építeni a támrendszert. Egy kifejlett növény 50-100 kilónyi termést is hozhat, ezért a konstrukciónak rendkívül stabilnak kell lennie.
A legszebb megoldás egy pergola építése, ahol a kivi árnyékos pihenőhelyet teremt. A tartóoszlopok legalább 15x15 cm-es fagerendák vagy megfelelően megerősített fémoszlopok legyenek. A tetőszerkezetet drótrácsokkal vagy fa lécekkel készíthetjük.
Kisebb helyen kordon rendszert alkalmazhatunk. Ehhez 2 méter magas oszlopokat állítunk fel 4-5 méter távolságra, és közéjük vízszintesen drótokat feszítünk 40-50 cm-es távolságokra.
Házfal mellett is vezethetjük fel a növényt, de fontos, hogy 30-40 cm távolságra tartsuk a faltól, és dróthálót feszítsünk ki számára. Így nem károsítja a vakolatot, és jobb szellőzést biztosítunk.
Ültetés lépésről lépésre
A legjobb időszak a kora tavasz (március-április) vagy a kora ősz (szeptember). Kerüljük a forró nyári és a fagyos téli időszakot.
Ássuk ki az ültetőgödröt 60x60x60 cm-es méretben, ami elsőre túlzásnak tűnhet, de a kivi erős gyökérzetet fejleszt. Keverjük össze a kiásott földet komposzttal vagy érett trágyával fele-fele arányban. Nehéz talajnál tegyünk a gödör aljára 10-15 cm kavicsot a jobb vízelvezetés érdekében.
A növény töve úgy kerüljön a földbe, ahogy az edényben volt. Ültetés után alaposan öntözzük be, hogy a levegő kikerüljön a gyökerek közül. Takarjuk le a tövét kéreggel vagy szalmával, ez megőrzi a talaj nedvességét és gátolja a gyomosodást.
Már ültetéskor kössünk egy zsinórt a növény mellé, amit felfeszítünk a támrendszerig. Ezen fog felfutni a főhajtás. A zsinórt soha ne tekerjük a törzsre, mert belevághat a növekvő szárba!
A kivi gondozás az első években
Az első évben a növény energiáját a gyökeresedésre fordítja. Rendszeresen öntözzük, de kerüljük a túlöntözést. A fő hajtást vezessük fel a támrendszerre, az oldalhajtásokat pedig törjük ki.
A második évben a növény már erőteljesen fog nőni. A fő hajtás eléri a támrendszert, és elkezd elágazni. Most alakítjuk ki a vázat, válasszunk ki 2-4 erős oldalhajtást, ezek lesznek a főágak.
A harmadik évtől kezd termést hozni a növény, bár még szerény mennyiségben. A negyedik évtől már jelentős termésre számíthatunk, ami évről évre növekszik.
Öntözés és tápanyag-ellátás
A kivi vízigényes növény, különösen nyáron és a termésképződés idején. Hetente 1-2 alkalommal alaposan öntözzünk, de kerüljük a túlöntözést. A talaj maradjon nyirkos, de ne legyen vizes. Praktikus megoldás a csepegtető öntözés használata vagy egy átlyukasztott kerti tömlő elhelyezése a tő körül.
A tápanyag-ellátás évszakos ütemezése:
- Tavasszal (március): szerves trágya vagy komposzt kijuttatása
- Virágzás előtt (április): nitrogéndús műtrágya a hajtásnövekedéshez
- Termésképződéskor (június): káliumdús műtrágya a gyümölcs minőségéért
- Ősszel (október): csak szerves anyag, műtrágyát már ne adjunk
A kivi metszése kulcsfontosságú feladat
A kivi metszése nem bonyolult, de van néhány alapszabály, amit be kell tartani.
A fő metszést télen, január-februárban, a nedvkeringés megindulása előtt végezzük. Távolítsuk el a beteg, sérült ágakat, vágjuk ki a túl sűrű részeket. A letermett, azaz 3 évnél idősebb vesszőket cseréljük le fiatal hajtásokra. A termő vesszőket 8-10 rügyre vágjuk vissza.
A nyári metszés július-augusztusban a gyümölcs minőségét javítja. A termés mögött hagyjunk 6-8 levelet, utána vágjuk le a hajtást. Távolítsuk el a túl sűrű leveleket, hogy a gyümölcs több fényt kapjon. A vadhajásokat mindig távolítsuk el.
Fontos megjegyezni: soha ne vágjuk rövid csapra a vesszőket, mert a kivi a többéves ágakon terem!
Betegségek és kártevők
A kivi általában egészséges növény, de van néhány probléma, amire figyelni kell.
A monília a virágokat és fiatal hajtásokat támadja meg, ezért tavasszal érdemes növényvédő szerrel permetezni. A fitoftóra gyökérrothadást okoz, amit jó vízelvezetéssel és a túlöntözés kerülésével előzhetünk meg. A botrítisz szürkerothadás nedves időben jelenik meg, jó szellőztetéssel megelőzhető.
A kivi kevés kártevőt vonz. A levéltetűt természetes ellenségei általában kordában tartják. A póktetű száraz időben jelenik meg, rendszeres öntözéssel megelőzhető.
Szüret és tárolás
A klasszikus kivi szeptemberben, a mini fajták október elején érnek. A gyümölcsöt az első fagy előtt le kell szedni, még akkor is, ha kissé kemény. A kivi ugyanis utóérő gyümölcs.
Az érettség jelei:
- A gyümölcs enyhén benyomható
- A magok barnás színűek
- A héj színe kissé barnásra vált
A frissen szedett kivi kemény, de néhány nap alatt puhul. Az érlelés felgyorsítható, ha egy papírzsákba tesszük almával vagy banánnal, mert az általuk kibocsátott etilén felgyorsítja az érést. Meleg helyen 20-22 fokon 3-5 nap alatt beérik.
Hosszú távú tároláshoz a hűtőszekrényben 2-3 hónapig eláll, vagy pincében 0-2 fokon akár 4-5 hónapig is. A gyümölcsöket ne tegyük egymásra, mert könnyen sérülnek.
Szaporítás
A kivi könnyen szaporítható dugványról. Vágjunk 15-20 cm-es dugványokat a félig elfásodott hajtásokból, tegyük homokos-tőzeges keverékbe, és tartsuk párás, meleg helyen. Hat-nyolc hét alatt gyökerezik.
Gyakori problémák és megoldásaik
Gyakori problémák és megoldásaik:
Nem terem a növény - Ennek oka általában az, hogy nincs ellentétes nemű pár, vagy nem egy időben virágzanak. Ilyenkor szerezzünk be megfelelő párokat, vagy oltsunk át ismert fajtákkal.
A gyümölcs lehull érés előtt - Ez gyakran víz-stressz vagy tápanyaghiány miatt történik. Rendszeres öntözés és megfelelő tápanyag-utánpótlás segít a problémán.
A levelek sárgulnak - Túl meszes talajra vagy víz-stresszre utal. Savasítsuk a talajt tőzeggel, vagy javítsuk az öntözést.
Lassú növekedés - Rossz talaj vagy árnyékos hely lehet az ok. Talajjavítás szerves anyaggal vagy világosabb helyre történő ültetés segíthet.
A kivi ültetése megtérülő befektetés
Egy jól telepített kivi ültetvény évtizedekig szolgál. Az első termés a 3-4. évben jelentkezik, de a 6-8. évtől már teljes hozamra számíthatunk. Egy kifejlett tő évi 50-100 kg gyümölcsöt is hozhat, ami több ezer forint értékű termés.
A növény akár 50-80 évig is élhet, így valóban hosszú távú befektetésről beszélhetünk. Ráadásul nemcsak a gyümölcs értékes. A kivi pergola árnyékot ad, növeli az ingatlan értékét, és gyönyörű kerti díszként is funkcionál.